Als je een foto van een zwart gat neemt, fotografeer je dan het verleden?

Joop, 70 jaar
13 april 2019

Antwoord

Ja, maar dat geldt voor elke foto, astronomisch of niet.

Dat heeft niets met dat zwart gat te maken. Als je de Zon fotografeert weet je hoe ze er 8 minuten geleden uitzag. Dat komt omdat het licht van de Zon acht minuten nodig heeft om tot hier te geraken. Als je de Andromedanevel fotografeert is dat 2 miljoen jaar geleden. Het zwart gat in onze Melkweg zie je zoals het er 26 000 jaar geleden uitzag. En dat radiobeeld van het zwart gat in M87 zag er vijftig miljoen jaar geleden zo uit.

Moest de Zon nu plots verdwijnen zouden we dat pas over 8 minuten ondervinden. We zouden de Zon nog acht minuten zien stralen en de Aarde zou nog 8 minuten rond een niet meer bestaande Zon blijven draaien omdat de wijzigingen in het gravitatieveld zich ook met de lichtsnelheid verplaatsten, heel erg snel maar niet oneindig snel.

En als je een persoon op drie meter van u fotografeert weet je hoe dat die er een honderdmiljoenste (0.000 000 01) van een seconde geleden uitzag. Dat is de tijd die het licht nodig heeft om die drie meter af te leggen.

Die vertraging beperkt zich niet tot zichtbaar licht maar tot elke vorm van elektromagnetische straling, zoals ook radiostraling. Als de astronauten op de Maan een woord uitspraken kwam dat pas na 1.3 seconde hier op Aarde aan. Dat is geen probleem voor een 'normaal' gesprek, ook in geval van problemen. Maar voor astronauten op Mars zal dat, afhankelijk van de afstand tussen de Aarde en Mars, tussen de 4 en 12.5 minuten zijn (en dus het dubbel als ze een antwoord verwachten).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be