Hoeveel keer kan een mitochondrie delen?

Thibault, 21 jaar
7 april 2019

Beste, Een gewone cel kan ongeveel 64 keer delen alvorens de telomeren volledig afgebroken zijn. Hoe zit dat met mitochondrien kunnen zij altijd blijven delen of hebben zij ook een een limiet en heeft die limiet te maken met telomeren? Welke ziektes kunnen mitochondrien krijgen? Is kanker een ziekte aan het dna van de mitochondie of aan het dna van de cel zelf?

Antwoord

Dag Thibault,

Drie interessante vragen, ik zal ze een voor een proberen te beantwoorden.

Mitochondriën spelen een rol in veel cellulaire processen, maar zijn meest bekend als de energieleveranciers van onze cellen. Ze delen voornamelijk om te voldoen aan de energienoden van de cel. Bij de deling moet ook het mitochondriaal DNA worden verdubbeld; dit DNA is cirkelvormig en bevat het geen telomeren dus dit limiteert de deling van mitochondriën niet.

Mitochondriën kunnen zelf geen ziektes krijgen, maar hun functioneren kan wel worden verstoord door mutaties in het mitochondriaal DNA of mutaties in de chromosomen, want veel eiwitten in de mitochondriën worden gecodeerd door genen in de chromosomen. Mitochondriën die niet meer goed functioneren worden afgebroken en gezien hun cruciale rol in energievoorziening heeft een tekort aan mitochondriën grote gevolgen voor de cel. Bvb bepaalde spier- en hersenaandoeningen zijn geassocieerd met dysfunctionele mitochondriën. 

Omdat kankercellen zeer veel delen en metabool zeer actief zijn hebben mitochondriën ook bij kanker een belangrijke rol. In kankercellen kunnen mutaties voorkomen in het mitochondriaal DNA, maar de precieze gevolgen van deze mutaties voor de ontwikkeling van kanker is niet duidelijk. De voornaamste mutaties die aan de basis liggen van kanker komen voor in de chromosomen. 

Vriendelijke groeten,

Julie

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw