Zijn energy drinks schadelijk voor het lichaam?

Arne, 27 jaar
25 juli 2008

De hoeveelheid caffeïne in pepdrankjes is redelijk hoog. Ook taurine is in vele aanwezig. En dan nog de toegevoegde suikers. Is dit allemaal schadelijk voor het lichaam? Kan je lichaam stoppen met functioneren? Stel: ik ben volledig uitgeput, ik drink energie drankjes, ik leef weer even op, ik drink er nog een paar... Hoe lang kun je dit volhouden alvorens je lichaam er de brui aan geeft?

Antwoord

Er zijn de laatste dagen toevallig 3 studies verschenen over het gebruik van die energiedrankjes.

Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat studenten die regelmatig energiedrinkjes als Red Bull drinken vaker risicogedrag beïnvloeden.  Zo zouden de regelmatige gebruikers tot drie keer meer aangeven dat ze het voorbije jaar rookten, misbruik maakten van geneesmiddelen of betrokken waren in een vechtpartij.  Ze dronken zes dagen per maand een energiedrankje.  Er deden 795 studenten mee aan die enquète.

Uit ander Amerikaans onderzoek blijkt dat de bloeddruk en het hartritme van gezonde volwassen personen stijgen na het drinken van 2 blikjes Red Bull.  De onderzoekers raden personen met een hoge bloeddruk en/of hartaandoeningen aan om energiedrankjes te vermijden tot er meer onderzoek gedaan is naar die drankjes.  Deze studie gebruikte Red Bull, maar het geldt waarschijnlijk ook voor andere drankjes.  De meeste drankjes bevatten immers veel caffeïne en taurine, bestanddelen die de bloeddruk en de hartfunctie beïnvloeden.

Uit een kleinschalige test bij 30 studenten tussen 20 en 24 jaar  in Australië bleek het drinken van één drankje per dag (250 ml)genoeg om de viscositeit (kleverigheid) van het bloed te verhogen en daardoor een hoger risico te krijgen op bloedklonters die bv. kunnen leidn tot een hart- of herseninfarct.

 Ik denk dus dat het duidelijk is dat een uitputting bestrijden met (enkel) energiedrankjes niet zo'n goed idee is.  Beter is die toestand van volledige uitputting te voorkomen of te zorgen voor rust achteraf (bv. na een sportprestatie).  Een sportdrankje kan dan, maar je moet nergens mee overdrijven.

Het gebruik van die drankjes als middel om je 'vleugels' te geven in de disco, is in eder geval niet aan te bevelen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw