Tijdens de feestdagen stond er champignonsaus met cognac op de tafel. Mijn peuter van 2 heeft hier goed van gegeten. Ik twijfelde om het te geven, maar iedereen zei me dat de alcohol eruit was door het koken. Nu lees ik op vele websites dat dit helemaal niet het geval is. Kan dit schadelijke gevolgen hebben voor mijn kind?
Als gouden regel geldt: alcohol is te vermijden bij kinderen. Een minimale dosis in een saus, zeker als het eenmalig is zoals bij de feestdagen is dat niet erg.
Als een saus even kookt kan er tot 50% van de toegevoegde alcohol achterblijven. Als de saus langer doorsuddert kan dit dalen tot 10%. Alles hangt er dus vanaf hoeveel alcohol er in het begin werdt toegevoegd. Meestal is dat niet zoveel.
Regelmatig gebruik van alcohol in de tienerjaren is een groter probleem, zowel medisch als sociaal. Het is daarom nuttig om in het dagelijkse leven als ouder alcoholgebruik te beperken. Dan leren opgroeiende kinderen dat niet als "normaal" te zien (hetzelfde geldt voor roken).
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.