Waarom schrijven er meer mensen met hun rechterhand dan met hun linkerhand?

Timo, 10 jaar
22 december 2018

Antwoord

Beste Timo,

Niet alleen schrijven, maar ook andere "moeilijke" handelingen doen de meeste mensen met hun rechterhand. Bijvoorbeeld een lepel soep zonder morsen naar de mond brengen, een spijker met een hamer in een plank slaan, een balletje of steen welgemikt gooien ... De meeste mensen zijn dus rechtshandig.

Waarom zijn mensen rechtshandig of linkshandig? Waarom kunnen we niet even goed met de twee handen moeilijke handelingen doen? Wel, al onze handelingen en bewegingen worden gecontroleerd door onze hersenen. En onze hersenen moeten zo veel dingen controleren, of taken uitvoeren, dat ze die taken verdelen over verschillende delen van de hersenen. Elk hersendeel heeft dus zijn eigen taken. Zo is er een bepaald deel van de hersenen dat de bewegingen van de linkerhand controleert, en een ander hersendeel dat de bewegingen van de rechterhand controleert. Blijkbaar hebben onze hersenen ervoor gekozen om maar één hand zo te kunnen controleren dat die de moeilijkste handelingen kan uitvoeren, meestal rechts. Op die manier moet het hersendeel dat de andere hand controleert, minder hard werken. Het spaart dus werk uit voor de hersenen die zo veel dingen tegelijk moeten kunnen controleren: bijvoorbeeld spreken, nadenken, onthouden, stappen, lopen, ademen ...

Waarom het meestal de rechterhand is die de "beste" hand is, en niet de linker, weet men niet. Onze hersenen zijn zeer ingewikkeld gebouwd en wetenschappers weten nog lang niet alles over hun werking.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw