Wat is het verschil tussen de neanderthaler en de cro-magnonmens?

mali, 13 jaar
9 december 2018

Antwoord

Beste Mali,

De cro-magnon was een Homo sapiens, en dus onze directe voorouder, terwijl de neanderthaler een nauwverwante soort is, die ongeveer 40 000 jaar geleden uitstierf: Homo neanderthalensis.

Beide mensensoorten waren nauwverwant en werden vroeger zelfs als ondersoorten van de H. sapiens beschouwd. Men noemde ze dan H. sapiens sapiens en H. sapiens neanderhalensis.

Die nauwe verwantschap blijkt ook uit het feit dat hedendaagse mensen (Europeanen dan toch, want neanderthalers kwamen vooral in onze streken voor) tot 4% neanderthalergenen hebben, wat er ook op wijst dat beide soorten onderling soms nakomelingen gehad hebben, vooraleer de neanderthaler uitstierf. Recente gegevens wijzen er op dat de H. sapiens 45 000 jaar geleden in Europa verscheen en dat de Neanderthaler 40 000 jaar geleden uitstierf. Tot voor kort dacht men dat de neanderthaler pas 30 000 jaar geleden uitstierf. Beide soorten leefden dus 5000 jaar lang naast mekaar.

Pittig detail: eigenlijk werden de eerste overblijfselen van neanderthalers in België gevonden (de grotten van Spy, 1886), maar toen dacht men dat het de beenderen van H. sapiens betrof. Eigenlijk had de neanderthaler (nu genoemd naar het dal van de rivier de Neander, in Duitsland) dus Homo spyensis moeten heten...

Alhoewel Spy de oudste vondst is van neanderthalers, betreft het wel de laatste overlevenden van die soort, want de fossiele beenderen worden nu gedateerd op 40 000 jaar geleden.

Beste groeten

Mario Vaneechoutte (3% neanderthaler)

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/neanderthaler-leefde-broederlijk-naast-moderne-mens/

 

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw