Ik zou later graag iets doen voor de mensen en ik hou erg van wetenschap, daarom vroeg ik me af wat ik moet studeren om medicijnen of andere dingen te ontwikkelen om ziektes te genezen en te bestrijden. Pharmacie? Bio-ingenieur? Geneeskunde?
Dag Britt,
Allereerst knap dat je nu al nadenkt over je toekomstige studies. Als we de geneeskunde in het algemeen bekijken zijn er heel wat studies die bijdragen aan de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe medicijnen. Ik probeer een zo breed mogelijk overzicht te geven.
De ontwikkeling van geneesmiddelen start vaak in het laboratorium: het zijn de chemisten, biochemisten en biologen die onderzoek doen naar de oorzaak van ziektes: dat kunnen bacteriën of virussen zijn, maar ook schadelijke stoffen. Zodra een zwakke plek van deze ziekmakers ontdekt wordt, kunnen deze wetenschappers proberen moleculen te ontwikkelen die de zwakke gebruiken om de ziekte bestrijden.
Zodra bewezen is dat het medicijn werkt op de bacteriën/virussen,... moet men aantonen dat het veilig is voor de patiënten. Hier komen vaak mensen met een achtergrond in biomedische wetenschappen aan bod. Zij testen bijvoorbeeld de veiligheid in diermodellen.
Een veilig en goed medicijn moet ook op de juiste plaats raken. Dit leunt dichter aan bij de leefwereld van de apothekers. Deze onderzoekers bekijken bijvoorbeeld hoe een medicijn het best kan worden opgenomen door het lichaam en welke dosis gebruikt moet worden voor het beste resultaat.
Zodra we weten dat een medicijn werkt, veilig is en op een goede manier kan toegediend worden komen de artsen erbij. Zij moeten vervolgens het medicijn testen op mensen om te bewijzen dat het geneesmiddel ook veilig is voor mensen en dat het medicijn ook werkt in mensen. Dit noemt men een klinische studie. Een molecule kan een ander effect hebben in een muis dan in een mens dus dit is een belangrijke stap.
Zodra het medicijn "klaar" is, moet we het natuurlijk ook kunnen produceren. De productie in het labo is meestal te laag, zodat ingenieurs (burgerlijk, industrieel of bio-ingenieurs) vervolgens bijdragen om het productieproces te verbeteren zodat vele dosissen gemaakt kunnen worden voor alle patiënten.
Vervolgens kan de patiënt bij de dokter een voorschrift krijgen om het afgewerkte medicijn af te halen bij de apotheker.
Ik hoop dat ik met dit overzicht geen belangrijke tussenpersonen over het hoofd heb gezien, maar ik hoop dat je beseft dat er heel wat mensen moeten samenwerken om een nieuw geneesmiddel te maken.
Om terug te komen op jouw vraag "wat moet jij studeren om geneesmiddelen te studeren?" Die vraag kan ik niet beantwoorden: je zal de komende jaren vanzelf ontdekken welke vakken je interesseren en waarin je goed bent. De Vlaamse unniversiteiten en hogescholen staan elk jaar opnieuw op de zogenaamde sid-in beurzen, waar je meer informatie kan vragen over de verschillende opleidingen.
Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe makkelijker de keuze nadien wordt. Veel succes!
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren