Wanneer werd er voor het eerst geweld getoond in een film?

Maxim, 18 jaar
18 november 2018

Beste, Ik interesseer me nogal sterk voor films en momenteel lees ik vaak over geweld in films. De mening van iemand zoals Tarantino die zelf bekend staat voor zijn gewelddadige films vind ik uitermate boeiend. Nu vroeg ik mij af wanneer dit juist begon. Wanneer exact werd er voor het eerst geweld of de implicatie hiervan getoond in een film? Het bleek al snel heel moeilijk om dit terug te vinden (het is mij niet gelukt) en als iemand hier meer over weet alvast heel hard bedankt!

Antwoord

Het gebruik van geweld in speelfilms is al heel oud.

Als je slapstick als een vorm van humoristisch geweld beschouwt, dan is een van de eerste filmpjes met een verhaal, de Arroseur Arrosé uit 1895 van de gebroeders Lumière, al een startpunt. Op minder dan een minuut tijd zie je hoe een kwajongen de tuinslang van een tuinman afknelt, de tuinman erin kijkt, de kwajongen de slang lost en de tuinman de waterstraal in zijn gezicht krijgt, en vervolgens de kwajongen te pakken krijgt, terugsleurt, een stamp geeft en nat spuit.

In The Great Train Robbery uit 1903 werden vuurwapens gebruikt, en zelfs op een spectaculaire manier: acteur George Barnes richt in zijn rol van overvaller plots zijn pistool recht op de camera, en schiet naar het cinemapubliek. Publieksreacties varieerden van wegduiken, terugschieten, tot de oren bedekken (hoewel het om een stille film ging).

Publiek wende snel aan filmgeweld, en doorheen de filmgeschiedenis zie je dan ook evoluties om het meer pakkend te maken: het monteerwerk van Eisenstein in Pantserkruiser Potjomkin uit 1925, met vooral de beschieting van demonstranten op de trappen in Odessa is beklijvend, Sam Peckinpah die westernfilms maakte waarin geweld heel immoreel werd ingezet, en veel gebruik van slow motion en stills om geweldscènes een balletachtige kwaliteit te geven...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw