Is dit een bedwants?

Nejma, 25 jaar
24 oktober 2018

Antwoord

Beste Nejma, 

op basis van deze foto zou ik gaan voor een stofluis (orde Psocoptera), en niet voor een bedwants. Stofluizen behoren tot de meest primitieve insecten, ze voeden zich met schimmels en schimmelsporen, en zijn doorgaans een indicatie van een hoge relatieve vochtigheid in de woning. Ze worden vaak aangetroffen in nieuwbouwwoningen waar de pleister nog moet uitdrogen, in woningen met opstijgend vocht, en dan ook vaak achter behangpapier, in de badkamer/douche enz.; overal waar schimmels kunnen ontwikkelen.

Als deze stofluizen regelmatig in grote aantallen worden vastgesteld neem je best enkele concrete maatregelen. De beste manier om de stofluizen aan te pakken is een combinatie van acties, waarbij het in eerste instantie van primordiaal belang is om de vochtproblematiek verder aan te pakken. In veel gevallen wordt volgende aanpak voorgesteld:

 (1) de ruimte (ook kasten) bij droog weer luchten en ventileren zodat er een lage luchtvochtigheid ontstaat (klimaatbeheersing)

(2) de ruimte goed droog stoken, droog maken en opruimen van de materialen waar de stofluizen in aanwezig zijn

(3) de oppervlakten waar schimmels op voorkomen aanpakken en schimmelvrij maken

(4) in eerste instantie dagelijks de stofzuiger gebruiken, en niet dweilen en schoonmaken met water (luchtvochtigheid wordt op deze manier opnieuw verhoogd)

 

Het bestrijden van de stofluizen met een insecticide heeft weinig zin, omdat de populatie zich opnieuw zal ontwikkelen zolang er plaatsen zijn waar een hoge relatieve vochtigheid heerst. Het beste blijft de ruimte goed ventileren zodat een lage luchtvochtigheid ontstaat, dit is op termijn nefast voor deze groep van primitieve insecten (en de schimmelvorming).

 

met vriendelijke groeten, 

Hans 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw