Hoe kan men cellen invriezen zonder dat ze afsterven?

Emanuel, 75 jaar
13 september 2018

Alle leven sterft bij extreme koude. Hoe kunnen eicellen en spermacellen dat overleven?

Antwoord

Hallo,

De oorzaak dat cellen afsterven bij invriezen, komt doordat het water in de cellen bevriest. Deze ijskristallen maken dan gaatjes in de cellen, waardoor deze onleebaar worden. Vergeet ook niet dat water bij bevriezing uitzet. Zit er veel water in de cellen, dan zullen de cellen gewoon openbarsten.

Bij het invriezen van cellen die deze procedure dienen te overleven, wordt gebruik gemaakt van een anti-vries. Bij bacteriën gebruiken we hiervoor glycerol (zit ook in de antivries van sproeimiddel van wagens, bvb). Het water in de cellen wordt vervangen door glycerol waardoor deze celinhoud niet zal bevriezen. De cel gaat niet lekken, de cel barst niet open. De cel kan bij ontdooien weer verder leven. 

Of men bij eicellen/spermacellen ook glycerol als antivries gebruiken, weet ik niet. Maar het principe zal wel hetzelfde zijn. Bovendien gaat men gebruik maken van vloeibaar stikstof. Dat is zo koud dat de cellen in 1 keer bevriezen. Hierdoor heeft het ijs ook geen kans om schade toe te brengen aan de cellen.

Groeten,

Christine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw