Is het mogelijk om een led lampje van stroom te voorzien d.m.v. van een antenne die een wifi signaal oppakt?

Koen, 18 jaar
11 september 2018

Ik weet dat routers elektromagnetische straling uitzenden maar is die straling door middel van een antenne ook weer om te zetten naar elektriciteit om bijvoorbeeld een led lampje mee te laten branden?

Antwoord

Beste Koen,

 

Het is in theorie mogelijk om inderdaad elektromagnetische straling via een antenne op te vangen en om te zetten in vermogen. In de praktijk is de hoeveelheid vermogen die je kan omzetten via gangbare draadloze communicatieprotocollen (Wifi, Bluetooth, 4G, ...) enorm laag. De reden hiervoor is dat die systemen helemaal niet ontworpen werden om efficient vermogen draadloos over te zenden. Je router is beperkt in het vermogen dat die mag uitsturen en om een maximale dekking te garanderen wordt dit vermogen zo uniform mogelijk uitgestuurd. Wat je op een bepaalde plaats dus ontvangt is enorm laag. In de praktijk zelfs niet genoeg om een simpele LED te laten branden. Je kan in bepaalde gevallen, met speciale directionele antenne's (die het vermogen niet uniform, maar net heel gericht uitsturen) of als je dicht genoeg bij de router bent, misschien net genoeg vermogen ontvangen.

Er bestaan wel genoeg systemen die speciaal ontworpen werden om op een draadloze manier vermogen door te sturen en de technologie is zelfs hemelaal niet zo nieuw. Denk bijvoorbeeld maar aan een elektrische tandenborstel die draadloos oplaad. Draadloos opladen van een smartphone begint ook meer en meer de norm te worden.

Het idee om het vermogen van wifi te gaan proberen op te vangen, is echter wel degelijk iets waar nog actief odnerzoek naar wordt gevoerd. Maar dit is dan meer in een model waarbij de kleine ontvangen vermogens gebruikt worden om een heel kleine batterij op te laden die dan een ultra-low-power sensor zou kunnen voeden.

 

Groetjes,

Nick

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw