Ik ben momenteel aan het werken aan een kortverhaal. Er is een bepaalde scène waarin een man stilstaat bij de herinneringen die teweeg gebracht worden door de geur na een regenbui. Ik had dit fenomeen graag in detail beschreven. Wat gebeurt er eigenlijk op moleculair (of zelfs submoleculair)vlak? Ik vermoed zoiets: 1) de regen valt in vloeibare vorm op de grond 2) de waterstofmoleculen gaan feller trillen waardoor sommige zich bevrijden van die cohesiekracht (=verdampen) 3) sommige van die moleculen worden ingeademd (door een drukverschil) via de neus 4) ze prikkelen daar het reukorgaan 5) via zenuwbanen en neurotransmitters bereikt dit bepaalde delen van de hersenen 6) daar wordt een ander deel van de hersenen geprikkeld waarin de herinneringen opgeslagen zijn. Ik weet dat dit een uitgebreide vraag is, maar iets meer uitleg zou zeker welkom zijn... Alvast bedankt!
Beste Tim,
De geur die vrijkomt tijdens en na het regenen, ook wel petrichor genoemd, is vooral biologisch te verklaren. Het zijn namelijk verschillende moleculen van biologische afkomst en geen watermoleculen, want die "ruiken" gewoon hetzelfde als damp.
Dus, waar komen de petrichormoleculen dan vandaan? Tijdens droogte scheiden planten oliën af die van de bladeren druppelen en in de bodem en in de poriën van rotsen (of straatstenen) terecht komen. Wanneer het regent komen deze oliën terug vrij en in combinatie met stoffen die sommige microorganismen in de bodem uitscheiden bij regen, vormen zij de regengeur die voor ons zo herkenbaar is. De grootte en intensiteit van de druppels beïnvloedt in welke mate deze moleculen vrijkomen en dit is wel te beschrijven met behulp van de fysica. Meer details worden hier mooi beschreven (in het Engels): https://www.metoffice.gov.uk/learning/precipitation/rain/petrichor. Als je ook de waarneming van het reukorgaan en het signaal naar de hersenen wil beschrijven, stel ik voor je wat te verdiepen in de werking van ons reukorgaan, ook een heel boeiend mechanisme.
Veel succes met je kortverhaal!
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.