Water verdampt en vormen wolken waaruit regen ontstaat en terug op aarde komt. Het grootste gedeelte op aarde bestaat uit zout water, bij verdamping zou je verwachten dat ook het zout mee gaat. In tegendeel is regenwater echter nooit zout. Hoe komt dit?
Dag Luc,
In zeewater is zout opgelost in water. Het is dus een mengsel.
Bij het verdampen van een mengsel, zal niet het hele mengsel samen verdampen, maar zullen de onderdelen van het mengsel verdampen volgens de eigenschappen van die afzonderlijke onderdelen (eenvoudig voorgesteld).
Het water zal dus verdampen volgens de eigenschappen van het water, en het zout zal verdampen volgens de eigenschappen van het zout.
Omdat het water beter verdampt dan het zout, zullen de wolken die onstaan boven de zee vooral bestaan uit water, en bijna niet uit zout. Het eventuele zout dat wordt opgenomen, is vooral afkomstig van fijne zoutwaterdruppeltjes die bv. ontstaan bij heel sterke golfslag.
Het principe is niet geheel hetzelfde, maar je kan het vergelijken met het destilleren van alcohol. Door het destilleren van gegist graan in water gaat men de alcohol scheiden van het water, en bekomt men jenever. De alcohol zal sneller verdampen dan het water.
Met vriendelijke groeten,
Luc.
Heel helder, bedankt!
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.