Ik heb weleens gelezen dat er in overrijp fruit alcohol ontstaat. Geldt dit dan ook voor gepasteuriseerd vruchtensap uit concentraat (sinaasappelsap) wat geopend in een koelkast staat? Stel dit is mogelijk hoe lang duurt dan dan en merk je dat aan de structuur van het sap?
Dag Sandra,
Ik vrees dat de kans klein is dat je sinaasappelsap verandert in wodka-orange.
Het omzetten van suikers in alcohol (ethanol) is de basis van de bereiding van wijn. Druivensap wordt verzameld waarna gisten de suikers uit het sap omzetten in ethanol. Dit proces kan ook gebeuren voor andere vruchten, maar net als bij het wijn maken, zijn er een aantal randvoorwaarden nodig:
Een echte wijnmaker zal allicht nog enkele aanvullingen kunnen doen, maar een geopende fles sinaasappelsap in de koelkast zal niet meteen aanleidinggeven tot de vorming van alcohol:
Als je toch zou merken dat een geopend fles fruitsap, onder druk is komen te staan dan zou dat ook op rotting kunnen wijzen. Er kunnen namelijk naast gisten ook bacteriën en schimmels toegevoegd zijn. Hierdoor zullen er een reeks andere processen kunnen plaatsvinden en zal het fruitsap eerder een onsmakelijk uitzicht krijgen dan dat het begint te lijken op een wodka orange.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren