Kunnen vliegen, muggen en andere insecten de ziekte van Lyme overbrengen op mensen?

Chris, 33 jaar
15 juni 2018

Teken kunnen de Lyme-ziekte overbrengen. Maar kunnen vliegen, muggen en andere insecten dat ook? Ik heb ook gelezen dat bloedluizen (een soort mijt) eveneens de ziekte van Lyme kunnen overbrengen.

Antwoord

Beste Chris,

In onze streek is de schapenteek (Ixodes ricinus) de overbrenger van de ziekte van Lyme. 

Onderzoek naar andere gastheren is schaars en voor zover ik kon vinden, is er maar één gepubliceerd geval van een vermoedelijke transmissie van de ziekte van Lyme door een insect, namelijk een bijtende vlieg (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199006143222415).

Uit een onderzoek uit 1990 in de USA blijkt dat de ziekte van Lyme wel in andere gastheren kan zitten, bijvoorbeeld in muggen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC266646/?page=1), maar tot dusver is er dus geen enkele reden om aan te nemen dat andere dieren deze ziekte kunnen overbrengen.

Nog een kleine opmerking, teken zijn geen insecten. Ze behoren tot de klasse van de spinachtigen (Arachnida) en de orde van de mijten (Acarina). Insecten (zoals bijvoorbeeld vliegen, muggen, vlinders,...) behoren tot een aparte klassen namelijk die van de Insecta. 

Groeten,

Ann

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw