Hoe meet men de hoogte van gebouwen en bouwwerken?

Chris, 33 jaar
11 juni 2018

Het Atomium in Brussel 100 meter hoog, de Onze-Lievevrouwekathedraal in Antwerpen 123 meter, de Boerentoren in Antwerpen 95 meter, de Sint-Romboutstoren in Mechelen 97 meter, de Eiffeltoren in Parijs 320 meter... Hoe heeft men ooit de hoogte van deze gebouwen en bouwwerken gemeten, of zijn dit (vaak) schattingen?

Antwoord

Een schatting is dit zeker niet.

Wat gebouwen betreft, kan men uiteraard berekenen hoe men ze heeft gebouwd: hoe groot is één steen, hoeveel stenen... en meten tijdens het bouwen, hoe hoog is elke verdieping.

Als je iets wilt meten zonder erop te klimmen of er iets over te weten, dan wordt meestal trigonometrie gebruikt: als je de hoek meet waarmee je het hoogste punt ziet van het gebouw; en dit doet vanuit verschillende plekken, en de afstand meet tussen deze plekken;  dan kan je berekenen hoe hoog het moet zijn.

Om dit zonder wiskunde aan te voelen: als je iets ziet van onbekende hoogte -- stel, je weet niet is het een berg~1000m of toren~100m -- maar je moet, van waar je nu staat, bijna vertikaal omhoog kijken om er het hoogste punt van te zien. Vervolgens stap je 100m achteruit:  als het een berg was, dan moet je nog steeds bijna vertikaal kijken; als het een toren was dan zie je hem nu gemakkelijk voor u staan. Dus je kan zomaar op gevoel duidelijk het verschil maken tussen 100m hoog en 1000m hoog. Als je je hoofdwinkel op die posities nu precies zou meten, dan bestaat er een formule om heel precies de hoogte te berekenen.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be