Dit jaar valt het me op dat, zelfs op een prachtige wolkenloze hete zomerdag, ik tijdens het fietsen natte druppeltjes op mij krijg als ik onder een bomenrij (van in mijn geval lindes) rijd. Hoe komt dat? Zijn de druppels afkomstig van de bomen, of komt het door insecten die vocht afscheiden (welke insecten kunnen dat allemaal zijn?), of nog iets anders?
Beste Lucas,
Op lindebomen kunnen heel wat insecten voorkomen; de voornaamste zijn bladluizen (familie Aphididae). Deze bladluizen beschikken over een zuigsnuit waarmee de plantencellen worden aangeprikt om zich te voeden. Via deze zuigsnuit wordt celsap uit de bladeren gezogen. Het zijn vooral de suikers in dit celsap die gebruikt worden als voedsel; het teveel aan vocht en suikers wordt uitgescheiden. Deze zoete substantie wordt honingdauw genoemd en komt op de bladeren terecht evenals onder de bomen; bv. op hieronder geparkeerde wagens. In deze honingdauw kan zich ook een roetdauwschimmel ontwikkelen; deze zorgt voor de zwartverkleuring van de bladeren, met verminderde fotosynthese tot gevolg.
Bladluizen kunnen zo massaal voorkomen dat druppels honingdauw uit de bomen vallen. Naast de bladluizen zijn ook een aantal andere insecten met een zuigsnavel verantwoordelijk voor de productie van honingdauw, o.a. schild-, dop- en wolluizen en wittevliegen.
Daarnaast nemen lindebomen ook meer water op dan ze nodig hebben, zeker op een "wolkenloze hete zomerdag", en het overtollige water wordt via de huidmondjes die op het blad zitten weer afgegeven. Deze kleine druppeltjes vallen eveneens naar beneden.
met vriendelijke groeten,
Hans
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen