Waarom bestaan er lithium batterijen? Waarom hebben ze niet met andere grondstoffen een batterij gemaakt? Zou je een wisselspanning batterij kunnen maken, waaruit wisselspanning komt?
Beste Benoit,
Ik zal beginnen met de vraag of je een wisselstroom-batterij kunt maken. Neen, dat gaat niet! Een batterij geeft altijd gelijkstroom omdat je via een elektrochemische reactie elektronen (lading) opslaat waarbij een bepaalde potentiaal ( noem het voltage) aangehouden wordt. De energie die een batterij kan leveren is dan een product van de voltage en de stroomsterkte die gegeneerd wordt wanneer de elektronen van de éne pool naar de andere lopen. Dus dat is moeilijk voor te stelllen dat de spanning zou wisselen van bv -1,5 naar +1,5V.
Inderdaad nu wordt vooral Lithium gebruikt voor oplaadbare batterijën en dat heeft te maken met de sterke neiging van Lithium om elektronen af te geven. Er zijn omzeggens geen metalen die een vergelijkbaar energiepotentieel hebben. Nu Lithium is ook een zeer licht element dat maakt dat een batterij gebaseerd om Lithium elektrochemie ook licht is, maw je hebt een hoge energiedichtheid per kilogram. Dit is vooral intererssant voor mobiele toepassingen, waar gewicht een belangrijke factor is. Denk aan elektrische auto's en aangezien dat dit potentieel een gigantische markt is gaat veel onderzoeksactiviteiten daar naartoe. Je krijgt op die manier een zekere dominante technologie. Anderzijds wordt inderdaad ook gekeken naar andere type materialen bv op basis van Natrium dat ook potentieel heeft, maar zwaarder is en dus minder geschikt voor mobiele toepassingen. Dit zou wel mogelijke technologieën kunnen opleveren voor energieopslag in huis of op een vaste plaats voor energiebuffering bij installaties voor hernieuwbare energie.
zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij voor de meest gangbare oplaadbare batterijsystemen.
vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.