Winden van runderen zijn schadelijk voor het milieu. Geldt dat ook voor winden van mensen die rundsvlees gegeten hebben?

jaak, 61 jaar
30 april 2018

Antwoord

Beste Jaak

Dat winden van koeien schadelijk zouden zijn voor het milieu is wat kort door de bocht. Een koe produceert tijdens de spijsvertering van nature het broeikasgas methaan (CH4) en daar is op zich niks mis mee, maar wel als er door toedoen van de enorme veestapel van ongeveer 3,5 miljard(!) herkauwers een hoeveelheid methaan gevormd wordt die wezenlijk bijdraagt aan de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Alles bij elkaar produceert de mondiale veestapel zo'n 16% van de totale hoeveelheid methaan die jaarlijks vrijkomt in de atmosfeer. Dat is iets meer dan de methaanproductie van rijstvelden en bijna evenveel als de hoeveelheid methaan die bij de winning van brandstoffen (olie, steenkolen, schaliegas etc.) vrijkomt.

Het meeste methaan komt er bij een koe overigens via boeren van voren uit en niet van achteren, al levert dat laatste met behulp van een beetje fotoshoppen natuurlijk veel leukere plaatjes op.

De directe bijdrage van door mensen geproduceerd methaan aan de atmosfeer is beperkt en het consumeren van rundvlees speelt daarin geen rol van betekenis. Integendeel, het eten van uien, bonen en kolen leidt doorgaans tot verhoogde winderigheid, maar niet noodzakelijk tot meer methaan. Veel mensen schijnen zelfs helemaal geen methaan in de darmen te vormen. Bij hen ontbreken de vereiste (methanogene) bacteriën (zie link).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw