Betekent de toename van melkallergieën en lactose-intoleranties het einde van de (koe)melktolerantie in het Westen of is de geneeskunde nu pas in staat om ze vast te stellen?
Als Aziaten zonder melkproducten kunnen leven, waarom wordt ons dan steeds melk en yoghurt aanbevolen om voldoende calcium op te nemen?
Melk bevat lactose, een disaccharide dat pas opgenomen kan worden in het lichaam na splitsing door het enzyme lactase. De meeste mensen in de westerse wereld hebben dit enzyme in voldoende mate; in bepaalde Aziatische of Afrikaanse landen hebben de kinderen dit enzyme wel, maar de volwassenen niet meer. Melk wordt hier dan ook minder goed verdragen.
Er is nu ook melk op de markt die lactose-vrij is. In het algemeen wordt yoghurt ook beter verdragen dan melk wanneer er echt sprake is van lactose-intolerantie.
Een melkallergie kan inderdaad te wijten zijn aan lactose-intolerantie maar het kan ook dat we allergisch reageren op de eiwitten die in melk voorkomen.
In de Westerse wereld vormen melk en melkproducten de belangrijkste bron van calcium. Maar ook plantaardige producten bevatten calcium, ook al wordt het meestal minder goed opgenomen. Als je voeding meer plantaardige producten bevat, kan je ook voldoen aan je behoefte voor calcium. Dit is het geval in de meeste Aziatische en Afrikaanse landen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.