Waarom mogen honden niet mee op bezoek in het ziekenhuis?

Kristel, 51 jaar
19 april 2018

Als iemand met een hond lang in het ziekenhuis ligt dan is het triest dat die zijn hond niet kan zien. Ook al is de hond fris gewassen en gekamd, het mag niet. Ik vraag me af of hier een wetenschappelijke reden achter zit. Dragen ze gevaarlijkere bacteriën met zich mee dan mensen?

Antwoord

In een studie verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift "Journal of Hospital Infection" werden een aantal honden onderzocht voor en na een ziekenhuisbezoek. De honden werden vooraf gewassen en onderzocht op de aanwezigheid van gevaarlijke ziekenhuisbacteriën, dit zijn bacteriën die resistentie hebben ontwikkeld tegen belangrijke antibiotica en die een groot probleem vormen in ziekenhuizen. Voor hun bezoek aan het ziekenhuis bleken de honden niet besmet te zijn met deze bacteriën, maar na hun bezoek waren sommige dat wel. Een bijkomend experiment was dat de onderzoekster haar handen ontsmette en vervolgens de vacht van de besmette honden streelde. Hierna bleek dat de strelende hand ook besmet was met een potentieel gevaarlijke ziekenhuisbacterie. Tijdens hun bezoek hadden deze honden wel contact gehad met meerdere patiënten.

Dit onderzoek toont dus aan dat honden een risico inhouden voor het overdragen van ziekenhuisbacteriën van de ene naar de andere patiënt. Mensen kunnen dit natuurlijk ook doen, maar aan mensen kan men vragen om regelmatig de handen te wassen, zo weinig mogelijk zaken niet aan te raken, schoenen te dragen enz. En aan honden kan men dit niet vragen.

In ziekenhuizen is hygiëne van het allergrootste belang omdat ziekenhuisbacteriën zo'n groot probleem vormen. En om de risico's op verspreiding ervan te minimaliseren, wordt doorgaans verboden om honden binnen te brengen. Nochtans zouden honden in bepaalde gevallen een gunstig "therapeutisch" effect kunnen hebben.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be