Waarom vliegen vogels meermaals in cirkels boven mijn tuin?

Sander, 26 jaar
26 maart 2018

Regelmatig zie ik duiven in grote getallen vanop een dak in vlucht vertrekken. Dan zie ik dat ze meermaals in een cirkel vliegen over mijn tuin. Waarom doen ze dit?

Antwoord

Dag Sander,

Als je dit gedrag ziet, dan betekent dat dat de duiven hun locatie en gewenste richting aan het bepalen zijn.

Er zijn verschillende suggesties/theorieën hoe duiven hun positie kunnen bepalen. Ze zouden a.d.h.v. van verschillende geuraanwijzingen in de atmosfeer, en/of visueel a.d.h.v. landschapskenmerken, en/of magnetische signalen gebruiken om zich te oriënteren.

Wetenschappers ontdekten dat duiven zeker het magnetische veld van de aarde echt “voelen”, waardoor ze dus niet alleen hun positie op aarde maar ook richting kunnen detecteren. Dit wordt magnetoreceptie volgens het magnetische veld van de aarde genoemd (zie bv. https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetoreception#In_homing_pigeons). Het precieze mechanisme hierachter moet echter nog verder ontrafeld worden.

Magnetische navigatie is mogelijk doordat duiven (maar natuurlijk ook vele andere gewervelde en ongewervelde dieren tot zelfs bacteriën) a.d.h.v. kleine magnetische deeltjes in hun snavel of brein (minuscule deeltjes van een ijzeroxide of magnetiet), de magnetische intensiteit en/of helling kunnen waarnemen op een locatie, waardoor positiebepaling mogelijk is. Daarnaast ‘voelen’ ze ook de magnetische vector wat – net zoals een kompas – hen toelaat richting te bepalen.

De specifieke magnetische omstandigheden van een bepaalde plek laat hen dus toe om te navigeren en hun weg te vinden.

Als duiven dus in cirkels boven een bepaalde plek aan het vliegen zijn, dan zou je kunnen zeggen dat ze hun ingebouwde kompas aan het afstellen en aan het aflezen zijn. Als dit eenmaal gebeurd is, weten ze waar ze zijn en waar ze naartoe moeten vliegen om naar een eerder gekende plek te vliegen.

Met vriendelijke groeten,

Ron Merken

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw