Komt tandbederf ook bij dieren voor?

Chris, 33 jaar
8 maart 2018

Kunnen ook dieren (in de natuur) gaatjes in hun tanden krijgen?

Antwoord

Ja dat kan zeker, maar het komt minder voor, zeker in de natuur waar dieren nauwelijks in contact komen met suikers. Honden en katten hebben steviger glazuur dan mensen, dus zelfs met "snoepjes" komen gaatjes weinig voor. Wel krijgen ze veel makkelijker tandsteenvorming, wat dan weer voor andere problemen kan zorgen.

Iets wat bij de kat veel voorkomt zijn Feline Odontoclastische Resorptie Leasies (FORL). Hierbij wordt de tandwortel als het ware weggevreten door cellen in de tand zelf. Dit kan zeer milde vormen aannemen, maar kan ook zeer grote gaten vormen

Reacties op dit antwoord

  • 26/03/2018 - Chris (vraagsteller)

    Als er in de natuur dieren gaatjes in hun tanden zouden krijgen, zouden ze dan minder lang leven (door uitval tanden, niet meer kunnen eten, ziek worden)?

  • 26/03/2018 - Evy (wetenschapper)

    Hierop kan ik niet met 100% zekerheid antwoorden. Ik weet niet hoe erg gaatjes kunnen zijn in de natuur. In theorie, als een tandaandoening zeer erg is en veel pijn geeft, dan kan dit inderdaad problematisch zijn omdat het dier niet meer (goed) kan eten en kan uithongeren. Maar of gaatjes zo erg kunnen zijn om dit te veroorzaken in de natuur, dat denk ik niet.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw