Hoe werkt een vorstrand?

Pol, 36 jaar
11 februari 2018

Hoe werkt een vorstrand precies? Algemeen wordt gezegd dat deze betonnen gebouwrand die zo'n 80cm diep in de grond zit moet voorkomen dat het onder het gebouw gaat vriezen. Klinkt logisch, maar kan dat wel? Waarom zou het stoppen met vriezen aan het beton? Beton heeft een grotere warmtegeleiding dan de gemiddelde grond, dus laat veel makkelijker koude door dan de grond rondom. Ook met isolatie tegen de vorstrand gekleefd zal het wat langer duren, maar komt de koude uiteindelijk toch aan de andere kant van de vorstrand terecht. Of als niet de oude, maar eventueel water het risico is: de vorstrand zal misschien hemelwater tegenhouden, maar als de waterdruk voldoende hoog is zit er sowieso water onder het gebouw, met of zonder vorstrand. Vandaar de vraag: werkt een vorstrand echt? Of is dit puur traditie die we tegenwoordig maar verderzetten zonder er echt bij na te denken?

Antwoord

Dag Pol,

Het gevaar van bevriezende grond is voornamelijk dat water uitzet bij bevriezing en zo de vloerplaat kan omhoogduwen en bij dooi kan de grond verzakken.
De functie van een vorstrand is dus om grondwater uit de grond onder de vloer te houden.
Dit werkt ongeveer zoals een leeg glas dat je omgekeerd in een kom water duwt.
Dit systeem is uiteraard niet perfect aangezien water nog steeds omhoog kan sijpelen, vooral in kleiachtige grond.
Dit systeem wordt daarom meestal enkel voor tuinhuizen e.d. gebruikt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be