Hoe komt het dat de winden die je laat in de douche of in bad meer stinken dan de winden de je laat met droge billen?

Peter, 27 jaar
6 mei 2008

Windjes laten is misschien onbeleefd, maar soms kan je er moeilijk onderuit. Je kan je natuurlijk afzonderen en zo, maar een kwalijke geur is nooit uitgesloten. Ik heb echter gemerkt dat de geur die vrij komt bij winden die vrijkomen terwijl ik bijvoorbeeld onder de douche sta, een veel sterkere geur hebben (een beetje de rotte-eieren-geur van FeS) dan de winden die ik op andere momenten laat. Rondvraag bij vrienden en collega's -jawel, ik heb mijn schaamte overwonnen om dit te vragen- bevestigt dat ik niet de enige ben die dit fenomeen heeft opgemerkt. Vanwaar komt dit fenomeen?

Enkele hypotheses die we bedacht hebben:
1- De winden die we laten bestaat voornamelijk uit methaan als gevolg van de anaerobe gisting in onze darmen. Als het methaan in aanraking komt met water (in bad of in de douche) zorgt dit voor een chemische reactie die een stof met een onaangename geur geeft.
2- Het methaan lost op in de lucht (CH4 + 2 O2 <-> C02 + 2 H2O) terwijl dit voor water en vochtige omgevingen minder het geval is. Het methaan en de andere stoffen die deel uitmaken van de wind bereiken dus makkelijker onze neus als we in bad zitten dan in andere omstandigheden.

Welk van deze hypotheses is de juiste?

Antwoord

De rotte-eieren-geur kan chemisch gezien niet komen van een reactie tussen CH4 en H2O. Wellicht heeft het effect van harder stinkende winden dan ook niet te maken met de component "natte billen", maar wel met de omstandigheden van die natte billen.

Wanneer je immers met "droge billen" een wind laat, sta je meestal niet in een afgesloten douche-cabine en verspreidt de geur zich meestal achter je rug in een grote ruimte. Je hebt er dus minder last van.

Wanneer je in bad zit, is de gasbel met wind verplicht om naar boven te gaan. Komt de bel bovendien ook nog langs de voorkant van je lichaam naar boven, dan is je reukorgaan blootgesteld aan een veel grotere concentratie aan wind dan in andere omstandigheden. Je wind lijkt dus veel harder te stinken dan anders.

Wil je echt een vergelijkende droge en natte studie doen, dan zou je de winden in een plastic zakje kunnen opvangen om ze te ruiken. De samenstelling van de geur varieert echter nogal naargelang de voeding. Vergelijken we bv. de vegetariërs met de vleesetende mensen, dan merken we dat de eerste groep beduidend meer winden laat, maar dat de winden van de vleeseters veel harder stinken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw