Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

thibo, 14 jaar
20 december 2017

Waarom zit er zoveel verschil tussen psycholoog en psychiater? En kan je als humane wetenschapper psycholoog worden (zelfstandig of anders)?

Antwoord

Dag Thibo,

Kort gezegd heeft een psycholoog psychologie gestudeerd en een psychiater geneeskunde met daarna een specialisatie tot psychiater.
Een psycholoog zal mensen met mentale problemen helpen door er bijvoorbeeld gesprekken mee te voeren. Een psychiater is een arts die geneesmiddelen voor mentale problemen kan voorschrijven. Vaak werken ze samen om hun kennis te delen.

Je kan als humane wetenschapper psychologie aan een universiteit studeren. Dan kan je zelfstandig psycholoog worden. Je kan ook Bachelor in de toegepaste psychologie aan een hogeschool studeren. Dan word je psychologisch assistent. Je helpt dus een psycholoog bij het begeleiden van mensen met mentale problemen, kinderen met leerproblemen enzovoort.

Psychologen kunnen veel beroepen uitoefenen. Iemand die anderen met mentale problemen helpt (zelfstandig of in een gezondheidscentrum) is een klinisch psycholoog. Zij nemen ook vaak psychologische tests af. Je vindt psychologen ook in het onderwijs om les te geven, zoals in de humane wetenschappen waar jij het over hebt. Of om studenten te begeleiden bij hun studiekeuze. Anderen doen onderzoek, bijvoorbeeld hoe hersenen werken (meestal experimenteel psychologen). Bedrijfspsychologen helpen bedrijven de juiste mensen selecteren voor een job of geven raad hoe je een bedrijf best organiseert. 

Reacties op dit antwoord

  • 25/02/2018 - thibo (vraagsteller)

    Bedankt!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Lise Van der Haegen

Cognitieve psychologie, Neurowetenschappen (Universiteit Gent), Wetenschapscommunicatie (Arteveldehogeschool)

Arteveldehogeschool

http://www.arteveldehs.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw