Hoe sneller men reist, hoe trager de tijd, keerpunt is lichtsnelheid, moment waarbij theoretisch men terug in de tijd zou gaan. Elk object in het heelal heeft al een absolute snelheid (aarde rond zon, draai aarde, snelheid zonnestelsel, etc.). Is het dan versnelling i.p.v. snelheid dat invloed heeft op het gedrag van 'tijd'?
Het is inderdaad de versnelling en niet de snelheid die invloed heeft op het gedrag van de tijd. Twee personen die ten opzichte van elkaar bewegen met een constante snelheid, bevinden zich in eenzelfde 'inertiaalstelsel' en daarbinnen treden geen bijzondere relativistische effecten op - zoals het vertragen van de tijd.
Veronderstel dat twee personen even oud zijn, maar dat ze met bijna de lichtsnelheid ten opzichte van elkaar bewegen. Dan blijven ze dezelfde leeftijd hebben, zolang hun onderlinge snelheid niet wijzigt. Maar als deze twee personen elkaar nu willen ontmoeten en elkaar de hand willen schudden, dan zal minstens een van beiden een drastische versnelling moeten ondergaan. Gedurende die versnelling zal hun leeftijd uit elkaar beginnen lopen. Dat verschil kan zelfs vele jaren bedragen, afhankelijk van hoe dicht hun oorspronkelijke snelheidsverschil bij de lichtsnelheid lag. Reizen aan heel hoge snelheden gaat dus sowieso met tijdseffecten gepaard.
De onderlinge snelheden van de hemellichamen zijn evenwel zodanig klein in vergelijking met de lichtsnelheid, dat daarbij geen bijzondere tijdseffecten gaan spelen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.