Beste wetenschappers, Ik heb al een paar keer een huisspinnetje gehad dat binnen kwam, maar na verloop van tijd langzaam dood ging terwijl het nog op het plafond zat. Vandaag lag er weer een spinnetje dood die gisteren en eergisteren al steeds meer opgekruld zat met de pootjes, maar nog wel leefde. Als ik dan even blies dan deed de spin zijn pootjes toch weer even uit. Mijn vraag is: wat is de reden dat de spin zomaar langzaam doodgaat? Te lang geen eten of vocht gehad? Te warm in huis? Of misschien gevochten met een spin die hem langzaam fataal is geworden? Want er is bij die laatste ook een grotere spin in de buurt geweest (een trilspin) maar dat is al een dag of 3 geleden. Of is het toch gewoon de ouderdom? Soms brandde ook het licht 's nachts nog, ik weet niet of het kan komen dat de lampen op verschillende tijden brandden of niet, of dat een spin alleen maar slaapt in het donker of juist als het licht is? Hopend dat jullie me kunnen helpen, wellicht dat ik iets kan doen om de huisspinnetjes een betere leefomgeving te kunnen bieden als het aan een externe factor ligt.
Dag P.,
De meeste spinnen uit onze streken hebben een levenscyclus van één jaar. Een voorbeeld: kruisspinnen (Araneus diadematus) sluipen uit het ei in mei en zijn volwassen in september-oktober. De mannetjes sterven kort na de copulatie. De vrouwtjes doen er nog enkele weken bij tot ze een eicocon hebben geproduceerd en leggen dan het loodje. Die cocon gaat de winter door en dan zijn we weer in mei. Sommige grotere spinnen, zoals de gewone huisspin (Tegenaria atrica), doen er wat langer over maar ook voor hen is het leven gedaan na de voortplanting. Het heeft dus niets te maken met 'binnen zitten'. Spinnen uit de tuin zoeken trouwens geen beschutting in huis maar als ze daar per ongeluk terechtkomen is hun geen lang leven beschoren.
Beste groeten,
Rudy
Beste Rudy, Dank voor je antwoord. Het was trouwens een heel klein spinnetje, die qua uiterlijk wel op de Tegenaria atrica lijkt. Gelukkig ben ik nu ook een beetje wijzer geworden, dank daarvoor. Met vriendelijke groet, Patrick.
Dus eigenlijk kan ik ze beter weer buiten zetten eigenlijk? Groet Patrick.
Als het om een echte huisspin gaat heeft het niet veel zin ze buiten te zetten want daar wordt ze gegarandeerd e prooi van een vogel. Maar als het een 'verdwaalde' tuinspin is zet je ze beter buiten. Het is helaas niet zo simpel om het onderscheid te maken. Rudy
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.