Antwoord
Ik begrijp uw vraag: Duitse troepen hadden 5 dagen nodig om een Nederlandse capitulatie te bereiken, en 18 dagen voor de Belgische.
Toch wil dat niet zeggen dat beide landen compleet anders voorbereid waren.
- Beide landen hadden last van de langdurige mobilisatie sinds de zomer van 1939: de staat van paraatheid kon onmogelijk een half jaar lang worden volgehouden, en heel veel opgeroepen dienstplichtigen werden naar huis gestuurd.
- Beide landen hingen ook een strikte neutraliteit aan, waardoor ze bijvoorbeeld hun mogelijke verdediging amper onderling coördineerden: Belgen wilden de Maas als verdedigingslinie hanteren, terwijl Nederlanders hun Limburg en Noord-Brabant praktisch open lieten liggen.
- Beide landen steunden hun verdedigingsplan ook sterk op forten- en waterlinies, die uiteindelijk relatief snel overgestoken werden met tanks en vliegtuigen. Bovendien hanteerden ze allebei een compromis tussen een harde centrumlinie (resp. Vesting Holland en Antwerpen) samen met zwakkere linies die het hele land moesten afzomen.
Er zijn daarom andere redenen voor het verschil in het verloop van de Fall Gelb-invasie in beide landen, dan een verschil in militaire voorbereiding:
- Duitse troepen bombardeerden Rotterdam, hetgeen niet met een Belgische stad is gebeurd. Er waren zware vernielingen in Leuven.
- Er waren nooit Britse steuntroepen (BEF) in Nederland en de Franse militaire steun bleef door omstandigheden in Nederland erg beperkt (de troepen van generaal Henri Giraud moesten tegen de stroom vluchtelingen in een lange weg afleggen, en hadden de taak vooral Antwerpen vanuit het Noorden te verdedigen). In België boden Fransen (langs de Maas) en Engelsen (tussen Leuven en Waver) steun, zij het vooral aan de Maas absoluut niet afdoende.
- De Duitse hoofdbetrachting was om Frankrijk langs het Noorden binnen te vallen en zo snel mogelijk het Kanaal te bereiken (in een tweede fase, Fall Rot). Dat daarbij nog een week langer weerstand werd geboden opzij van die hoofdbetrachting, was minder van tel.
Wist je dat Nederlandse en Franse troepen ondanks de Nederlandse capitulatie op 15 mei, toch in Zeeland bleven doorvechten tot de 28ste mei, de dag van de Belgische capitulatie.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.