Ontstaat er popcorn als de bliksem op maïs inslaat?

Korneel en Hector, 10 jaar
1 september 2017

Antwoord

Wat een toffe vraag!

Je bent niet de enige die met bliksem popcorn wil proberen maken. Vorig jaar heeft een Canadese keten van filmzalen een gigantische bak maïs gemaakt met een bliksemafleider erin. Die hebben ze op een veld gezet, op een plaats waar het vaak onweert en dus ook bliksemt. Helaas hebben ze de bak na een tijd weggehaald, vóór de bliksem erop was ingeslagen. Dus nu weten we het antwoord nog niet!

Als je maïskorrels bedoelt die nog aan de plant hangen, dan vermoed ik niet dat het lukt. De maïs die gebruikt wordt voor popcorn is een andere soort dan wat er op de meeste velden staat: de korrels waar popcorn van gemaakt wordt zijn kleiner en harder. De maïskorrels worden normaal eerst wat gedroogd om er popcorn van te maken. (Maar niet helemaal, want het is juist het water in de korrels dat bij opwarming stoom wordt en er zo voor zorgt dat de korrel openklapt!) En om popcorn te maken moeten de korrels meer dan een minuut verhit worden. Een blikseminslag is zeer kort, en zal ze eerder verbranden.

In elk geval zal één blikseminslag niet veel korrels raken. Een heel veld vol popcorn zit er dus al zeker niet in. (Dat doet me denken aan een Amerikaans sprookje over Paul Bunyan, die een gigantische maïsplant te lang in de zon had laten staan, waarna het popcorn regende. Maar dat is zeker niet echt gebeurd!)

Bij mijn weten is het dus niet mogelijk om met bliksem popcorn te maken.

Maar dat maakt popcorn niet minder lekker of leuk om te maken. Wist je trouwens dat popcorn al duizenden jaren bestaat? Op deze pagina wordt uitgelegd hoe popcorn ploft en bekijk zeker eens deze korte film over popcorn! De uitleg is in het Engels, maar het is toch mooi om naar te kijken: je kan vertraagd zien hoe popcorn ontploft én hoe popcorn eruit ziet als je het zeer sterk vergroot.

Vriendelijke groeten,
Prof. Sylvia

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Sylvia Wenmackers

Wetenschapsfilosofie, theoretische fysica en materiaalfysica.

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be