Waarom kleven ze niet opnieuw aan elkaar nadat je bijvoorbeeld in je vinger gesneden hebt? Is dat ook het probleem bij kankercellen die uitgezaaid zijn?
Beste Yves,
Cellen blijven op heel verschillende wijzen aan elkaar kleven.
Als organen vormen, zullen de cellen nauwe eiwitverbindingen aanmaken die de celwanden met elkaar verbinden. Er bestaan verschillende verbindingen zoals 1. ankerverbindingen (o.a. desmosomen), 2. buisverbindingen (gap junction) die communicatie mogelijk maken en 3. hechte verbindingen die het lichaam volledig van de omgeving afsluiten zoals in je huid. Eens dat zo'n verbinding verbroken wordt (bvb door een snijwonde) moeten de cellen opnieuw eiwitten aanmaken om de kapotte eiwitten te herstellen. Tevens moet er een geschikte buurman zijn om aan vast te hechten. Kankercellen die uitzaaien maken dezelfde eiwitten aan en zijn vaak alsdusdanig herkenbaar. Het type eiwitten dat ze aan het oppervlak aanmaken is vaak typisch voor het weefsel waar ze vandaan komen.
Als je je vingen gesneden hebt zal er in eerste instantie een reddingsactie op touw worden gezet vanuit het bloed en het lymfevocht door fibrinogeen (bindweefsel) te maken. Dit zal de cellen (tijdelijk) doen plakken, maar is niet erg stevig in het begin. Als het fibrinogeen rijper wordt en langer aanwezig blijft worden de bruggen steviger en kan het blijven zitten (litteken); bij een goede genezing zal het lichaam het fibrinogeen oplossen en plaats maken voor cellen die er thuis horen. Het fibrinogeen wordt aangebracht door oa. het granulatieweefsel in de bodem van de wonde. Als je een snijwonde dus mooi dicht kunt duwen, is de kans groot dat dit vrij mooi zal genezen gezien de juiste buurman dan al aanwezig is. Toch enkele dagen gedult voordat je de wondrand loslaat, want de eiwitten hebben tijd nodig om aangemaakt te worden en om stevigheid te bieden (1-2 weken)
Met vriendelijke groeten,
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Gynaecologie-verloskunde