Is er een formule om spinnenweb te maken?

Rafik , 15 jaar
31 juli 2017

Ik vind spinnen fascinerende dieren. En ik vroeg me af of het mogelijk is om een spinnenweb te maken?

Antwoord

Beste Rafik,

Aan de universiteit van Uppsala (Zweden) is er een groep die onderzoek doet naar het maken van kunstmatig spinnenweb. Zoals je weet is het materiaal tegelijk zeer licht en flexibel en toch zeer sterk. In Zweden willen ze het materiaal maken en aanpassen voor medische toepassingen.

Het onderzoek naar synthetisch spinrag en de toepassingen ervan is nog vrij recent en er is bij mijn weten nog weinig in het Nederlands over verschenen. De links hieronder zijn dan ook allemaal naar Engelstalige pagina's of filmpjes.

De draden blijken te bestaan uit een speciaal soort eiwitten, in het Engels spidroins genoemd, die sinds 2007 ook gewonnen kunnen worden uit bacteriën.

De onderzoeksgroep in Zweden wordt geleid door Prof. My Hedhammar. Een Engelstalig interview met haar kan je hier bekijken. Daarnaast wordt er ook heel wat theoretisch werk gedaan op dit materiaal; kijk bijvoorbeeld dit filmpje van een Duitse onderzoeksgroep.

Als dit je echt fascineert, kan ik je alleen maar aanraden om biochemie of een aanverwante richting te gaan studeren. Er valt nog zo veel te ontdekken!

Vriendelijke groeten,
Prof. Sylvia

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw