Het is een daas, maar in ieder geval bij ons in Nederland worden het blinde vliegen genoemd. Maar blinde insecten bestaan toch niet?
Beste Theo,
dit is inderdaad een daas (familie Tabanidae). Opmerkelijk genoeg spreekt men, afhankelijk van de streek, ook wel eens van blinddazen, blinde dazen, blinde muggen of blinde vliegen, terwijl ze juist grote facetogen hebben die bijna de ganse kop innemen.
Volgens de literatuur zou de benaming "blinde vlieg" te maken hebben met het feit dat deze dazen gemakkelijk dood te meppen zijn tijdens het bloed drinken. Alleen de wijfjes drinken trouwens bloed, de mannelijke dazen voeden zich met nectar.
Om op je tweede vraag te antwoorden: er bestaan wel degelijk blinde insecten, en ook insecten met een heel beperkt gezichtsvermogen. Deze zijn terug te vinden in de groep van de troglobieten of troglobionten; dit zijn dieren die hun hele leven doorbrengen in donkere ruimtes, zoals grotten. Deze troglobieten zijn geheel of gedeeltelijk blind en compenseren dit door andere zintuigen, bv. een zeer goed gehoor of reukzin, anderen hebben bv. lange antennes.
Een voorbeeld van zo een blind insect is de langnekgrottenkever Leptodirus hochenwarthii, een ander voorbeeld is de grottensprinkhaan.
met vriendelijke groeten,
Hans
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen