Deze kevertjes zijn sinds dit jaar op bezoek op mijn terras. Ik heb veel planten staan op mijn terras maar ik zie ze gek genoeg nooit op de planten zelf. Binnen heb ik er voor zover ik weet nog geen enkele gezien. Ik heb me al rot gezocht en heelder lijsten afgegaan maar deze zwarte kever met witte vlekjes vind ik nergens terug. Hij (of zij) komt vooral tevoorschijn als het donker is en als je hem aanraakt dan speelt hij even voor dood tot de kust weer veilig is.
Beste Benny,
dit is een snuitkever, en meer bepaald Otiorhynchus sulcatus (familie Curculionidae), in het Nederlands de taxuskever of gegroefde lapsnuitkever genoemd.
De larven van deze snuitkever richten nogal wat schade aan in de boomkwekerij en de sierteelt. Zeker in de containerteelt verrichten de larven vraatschade aan de wortels van een ganse reeks waardplanten, zoals bv. azalea. De wortels worden ontschorst waardoor de sapstroom blokkeert en de plant kan afsterven. Af en toe wordt deze kever vastgesteld in de woning of op het terras, vaak is dit een gevolg van de aankoop van een (sier)plant in pot die besmet was met larven van deze snuitkever.
Na ontwikkeling van de larven en het popstadium, komt deze kever uit de grond (pot) te voorschijn. De kevers zijn nachtactief, en er komen alleen wijfjes voor, de voortplanting verloopt dus parthenogenetisch of ongeslachtelijk. De kever bijt hoekige gaten in de bladeren van sierplanten, en legt na een periode van rijpingsvraat eitjes aan de voet van deze planten, waarna de cyclus (ei - larve - popstadium - kever) opnieuw kan beginnen. De overwintering vindt doorgaans plaats als larve in de potkluit.
Ik zou nagaan in hoever besmette planten werden aangekocht, en deze controleren op aanwezigheid van larven en popstadia. Eventueel ook onder de potten kijken en op andere plaatsen waar de kever zich overdag kan schuilhouden in de 'duisternis'. Een omgekeerde dakpan of een plank/stuk karton kan helpen om de kevers weg te vangen; de nachtactieve kevers zullen zich hieronder overdag verbergen en kunnen dan gemakkelijk verwijderd en afgedood worden.
met vriendelijke groeten,
Hans
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen