Ik stel de oorsprong van taal niet in vraag, echter wel hoe de diversiteit aan taal ontstaan is. Waarom verschilt Nederlands van Frans, terwijl het redelijk goed overeenkomt met Duits? Waarom zijn er zo veel verschillende talen in plaats van slechts enkele talen (bvb. per continent 1 taal)?
Dit is een bijzonder complexe vraag.
Fundamenteel draagt elke taal de mogelijkheid in zich om te diversifiëren, alleen al omdat geen enkele taal homogeen is. Elke taal omvat variatie (verschillen tussen de regio's, in de tijd, binnen de sociale klassen, de beroepen, enz.).
Deze interne verschillen kunnen afgeremd worden (bv door het onderwijs, door de politieke eenheid van een gebied, door nauwe contacten tussen de sprekers, enz.), maar ze kunnen ook bevorderd worden (bv door politieke grenzen, afwezigheid van contact en isolement, invloed van andere talen, enz.).
Dat Nederlands meer gemeen heeft met Duits dan met Frans heeft te maken met de oorsprong van beide talen : Nederlands en Duits behoren tot dezelfde familie en hebben dus op relatief korte termijn een gemeenschappelijke oorsprong. Dat deze talen erkend zijn als twee verschillende talen heeft vooral te maken met historisch-politieke factoren, zoals bijvoorbeeld het toebehoren tot verschillende staten en de daarmee gepaardde ontwikkeling van een aparte standaardtaal binnen deze politieke en culturele gemeenschappen. Tot de 15de eeuw was er nog geen sprake van Nederlands en Duits.
Frans heeft echter een andere oorsprong dan het Nederlands, met name het Latijn en dat verklaart de grotere verschillen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Linguïstiek van de Romaanse talen en het Spaans in het bijzonder