Welke micro-organismen komen het meeste voor in een school?

Elfi, 18 jaar
21 april 2017

Welke micro-organismen komen het meeste voor in een school? Welke micro-organismen kunnen hiervan schadelijk zijn voor de leerlingen? Welke hygiënemaatregelen moet je nemen om schadelijke micro-organismen te bestrijden?

Antwoord

Beste Elfi,

 

De microbiële gemeenschappen van de lucht bestaan uit twee grote groepen. In een eerste groep zijn vooral fungi (schimmelsporen), Pseudomonas sp. en Micrococcae vertegenwoordigd. Deze komen meestal voor in de buitenlucht. Een tweede groep is aanwezig door menselijke activiteiten en is daarom ook vooral aanwezig in gebouwen, zoals scholen. Streptococcus salivarius is de belangrijkste vertegenwoordiger van deze groep (afkomstig uit speeksel). Het aantal kiemen die in de lucht rondzweven is meestal 100 tot 1000 kiemen per kubieke meter lucht. Deze kiemen kunnen vrij op zichzelf voorkomen, ofwel gebonden op druppels en stofdeeltjes.

De microben in de lucht zijn over het algemeen niet schadelijk. Sterker nog, het is goed voor je lichaam om blootgesteld te worden aan deze onschadelijke microben, omdat ze ons immuunsysteem helpen trainen. Wel bestaat de kans dat er hier en daar schadelijke bacteriën of virussen in de lucht voorkomen. Als je hiermee in aanraking komt op het moment dat je weerstand minder sterk is, bestaat de kans dat je ziek wordt. Omdat ziekteverwekkers door mensen verspreid worden, is de kans ook groter om ze in gebouwen (vb. scholen) aan te treffen dan buiten.

De meest doeltreffende maatregelen om schadelijke microben uit gebouwen te weren zijn: goed verluchten om buitenlucht naar binnen te laten, en stof afdoen van vloeren en oppervlakken. Heel wat microben komen mee met neerdwarrelend stof. Om te vermijden dat dit stof terug de lucht ingeblazen wordt, kan je beter schoonmaken met natte technieken (dweilen en stof afdoen met een natte doek) of een stofzuiger gebruiken met een zogenaamde 'HEPA filter'. Andere factoren die ervoor zorgen dat microben minder lang overleven in de lucht, zijn UV-licht (zonlicht), zuurstof en een droge lucht. Deze zijn uiteraard moeilijker te controleren.

Maar zoals gezegd kan het over het algemeen dus geen kwaad om blootgesteld te worden aan microben uit de lucht!

 

Vriendelijke groeten

Francis Meerburg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw