Welk insect is dit?

Julie, 37 jaar
11 april 2017

Een voor mij, alsook mijn facebookvrienden een onbekend insect. Ook mijn zoektocht op internet was vruchteloos. Lijkt op een vlieg met het pluizige van een hommel. De vleugels zijn de helft doorzichtig en de andere helft zwart. Zeer nieuwsgierig welk beestje dit is.

Antwoord

Beste Julie,

Dit is inderdaad een vlieg, en meer bepaald Bombylius major, de grote wolzwever, familie Bombyliidae (wolzwevers). Wolzwevers parasiteren op uiteenlopende groepen van insecten (en spinnen), maar voornamelijk op bijen en wespen. Ze komen vooral voor op zonnige zandachtige plaatsen.

Deze vlieg lijkt erg op een hommel met zijn lange zuigsnuit die bijna zo lang is als het lichaam. De adulten zijn bloembezoekers en deze zuigsnuit wordt gebruikt om dieper in de bloemen te komen waar de nectar zit.

De larven ontwikkelen zich in het nest van zandbijen. De wijfjes deponeren eerst een eitje aan de ingang van het nest van de solitaire zandbij. Na ontluiken van het eitje kruipt de larve van de grote wolzwever in het nest van de zandbij, en voedt zich hier eerst met het aanwezige stuifmeel. Nadien wordt de larve van de zandbij geconsumeerd.

De grote wolzwever lijkt zoals je zelf al aangaf heel goed op een hommel. Dit verschijnsel wordt "mimicry" genoemd, dit is het verschijnsel waarbij ongevaarlijke soorten heel goed op minder onschuldige soorten lijken: de wolzwever heeft geen angel zoals hommels en wespen, en zou een gemakkelijke prooi kunnen zijn voor dieren die graag vliegen eten. Deze dieren worden zo misleid omdat ze denken met een hommel of een bij te maken te hebben.

Met vriendelijke groeten,

Hans

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be