Waarom worden natte dingen donker?

Louie, 6 jaar
26 maart 2017

Als ik in bad zit, wordt mijn haar donker. Als mijn t-shirt nat is, wordt die ook donkerder. Hoe komt dat?

Antwoord

Beste Louie,

Dat heb je goed opgemerkt! Veel dingen worden donkerder als ze nat zijn, maar er gebeurt ook nog iets anders: ze blinken meer. En hetzelfde gebeurt als je een vetvlek op je t-shirt krijgt of als je gel in je haar doet.

We kunnen dingen om ons heen zien doordat er licht op weerkaatst. Als er veel weerkaatst licht in onze ogen komt, zien we het voorwerp in een heldere kleur. Als er minder licht in onze ogen komt, dan zien we dat als een donkerdere kleur. Eén van de dingen die mee bepaalt hoeveel licht weerkaatst wordt en hoe we de kleur zien is hoe ruw of hoe glad het voorwerp is:

  • GLAD Heel gladde dingen weerkaatsen evenwijdige lichtstralen ook als evenwijdige lichtstralen. Zo werkt een spiegel bijvoorbeeld, maar ook speelgoed van heel glad plastic. Deze dingen blinken ook: als we er onder de juiste hoek naar kijken, zien we het licht weerspiegeld.
  • RUW Heel ruwe dingen weerkaatsen evenwijdige lichtstralen in allerlei richtingen. Terwijl je een lamp op een glad voorwerp telkens slechts op één specifieke plaatst weerspiegeld ziet, weerspiegelen ruwe dingen het licht overal een beetje. Daardoor zien we ze als helder, maar blinken ze minder.

Dit is duidelijker met een plaatje erbij. Kijk daarom zeker eens naar deze fotostrip van Ype en Ionica.

Als je de stof van je T-shirt met een vergrootglas bekijkt, zal je zien dat die niet helemaal glad is. Ook je haar bestaat uit allemaal losse haartjes met wat lucht ertussen. Maar als stof of haren nat worden, dan blijft het water op de buitenkant. Dit laagje water maakt de buitenkant veel gladder dan bij de droge stof. Doordat het gladder wordt, zien we de kleur als donkerder en gaat het ook meer blinken.

Hetzelfde gebeurt met vet of gel. Maar een voordeel van water is dat dat ook weer vanzelf opdroogt: dan wordt oppervlak weer ruwer en minder donker en blinkend.

Vriendelijke groeten,
Prof. Sylvia

PS: Iets oudere lezers kunnen meer informatie vinden in mijn blogbericht "Tekenen met water". Bij een natte handdoek kan je zien dat de natte vlekken juister helderder lijken als je hem naar het licht houdt. Om dat uit te leggen moet je naast ruwheid ook de brekeningsindex in rekening brengen: daar schreef ik eerder al een blogpost over.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw