Is de kans dat je een pad overrijdt kleiner als je traag rijdt?

Jacinthe, 27 jaar
24 maart 2017

In deze periode van het jaar worden automobilisten aangemaand om trager te rijden op wegen waar veel paddentrek plaats vindt. Hoewel traag rijden op zichzelf altijd aan te raden is, vraag ik me af of de statistische kans dat je een pad overrijdt kleiner is, dan wel groter, of even groot als wanneer je snel rijdt.

Antwoord

Beste Jacinthe,

Specifieke informatie over padden heb ik niet kunnen vinden, maar er zijn wel algemene observaties die je hierop kan toepassen.

Om te beginnen kunnen we de waarschijnlijkheid van het doodrijden van een pad opsplitsen in twee factoren: (1) waarschijnlijkheid dat auto de pad raakt en (2) de voorwaardelijke waarschijnlijkheid dat de pad het niet overleeft, gegeven dat de auto de pad raakt.

Vervolgens blijkt dat inderdaad beide factoren verkleind kunnen worden door de snelheid te verlagen:

(1) Als je trager rijdt, leg je in dezelfde tijd minder afstand af. Aannemende dat je reactietijd hetzelfde blijft, kan je overstekende padden dus gemakkelijker ontwijken als je trager rijdt. Bovendien heeft ook de pad meer tijd om nog weg te springen als de auto trager rijdt, maar ik weet niet of ze dat daadwerkelijk doen.

(2) Als een pad letterlijk overreden wordt, lijkt de snelheid niet uit te maken, maar als er een andere botsing gebeurt (bijvoorbeeld een pad die tegen de band springt), heeft de pad wel meer kans om te overleven bij een kleiner snelheidverschil. Bij ongevallen met mensen halveert het risico op een dodelijke afloop van een aanrijding als je 40 km/u rijdt in plaats van 50 km/u. (Bron en grafiek.) Voor padden of andere dieren heb ik geen specifieke cijfers kunnen vinden, maar het lijkt me plausibel dat er een soortgelijk verband geldt, waarbij lagere snelheid de overlevingskans dus verhoogt.

Vriendelijke groeten,
Prof. Sylvia

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw