Waarom heeft de V.S. nog steeds het metrisch systeem niet in gebruik genomen?

Jonathan, 29 jaar
16 maart 2017

Blijkbaar heeft 95% van de wereld dit wel al ingevoerd over de loop van de geschiedenis. Zijn ze dit wel ooit van plan?

Antwoord

Metricatie heet het overschakelen van diverse maatstelsels naar internationaal gestandaardiseerde maten.

Het is, voor alle duidelijkheid, overal een redelijk geleidelijk proces geweest, dat niet voor alle maten en in alle sectoren even snel en sterk liep. In het Verenigd Koninkrijk zijn afstanden op verkeersborden nog in mijlen en wordt de 'pint' nog gebruikt als volumemaat voor dranken (ook melkflessen). Canada is grotendeels overgeschakeld, maar gebruikt nog Amerikaanse papierformaten.

Soms hangt het ook van de sector af. In foto- en videostatieven, en in muziekstekkers worden overal ter wereld 1/4 inch en 3/8 inch afmetingen gebruikt, en in de grafische sector telt men nog steeds resolutie van beeldschermen en drukwerk in pixels/dots per (square) inch. Ook je fietsmaat is overal nog in inches uitgedrukt. Andersom werkt de autoindustrie overal ter wereld, ook in de VS, al met metrieke stelsels. Idem voor de wereldwijde atletieksporten. En heel soms worden wereldwijd beide systemen door elkaar gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij de kalibers van vuurwapens.

Maar enkel de VS, Myanmar en Liberia blijven in die processen duidelijk helemaal achter. Het zijn voormalige Britse kolonies, en hadden dus al eigen goed functionerende en nationaal gestandaardiseerde maatstelsels. Toch valt het voor de VS op, omdat het land al in de 18de en 19de eeuw mee dat metriek stelsel heeft ontwikkeld.

Het is niet duidelijk waar het misliep met die invoering, maar wel wanneer. In 1968 werd in de VS drie jaar lang onderzoek gedaan naar de voordelen en de manieren van omschakelen, en werd ook duidelijk dat het belangrijkste buurland, Canada, zeer snel en intensief zou overstappen. In 1975 werd de Metric Convertion Act goedgekeurd in het Amerikaanse Congres. Die berustte grotendeels op vrijwillige omschakeling, en invoering via het onderwijs, maar besparingen onder Reagan in 1982 haalden dat in de praktijk helemaal onderuit. Onder Reagan werd toch opnieuw aangedrongen in 1988 om over te schakelen, om ook op die manier internationale handel te stimuleren.

Nog in 2013 werden 25000 handtekeningen verzameld om uitleg te krijgen waarom de VS niet officieel overstapte naar het metriek stelsel. Het National Institute of Measures and Technology antwoordde dat

  • het traditionele systeem is gebaseerd en gedefinieerd op het metrieke (en dus een 'vertaling' is)
  • het in de alle staten is toegelaten, en in de meeste zelfs verplicht, om uitleg op verpakkingen en in handleidingen in beide stelsels te vermelden
  • de meeste schoolsystemen onderwijs in het metriek stelsel verplichten
  • het aan individuen is om de overstap te maken

Dat gebrek aan verplichte overstap, maakt dat in de VS er amper gebruik wordt gemaakt van het metriek stelsel, op uitzonderlijke sectoren na.

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw