Wanneer de zon is ondergegaan en wanneer de eerste sterren zichtbaar zijn kan je een spectrum waarnemen. Het gaat (vanaf waar de zon is onder gegaan) van rood naar oranje, naar geel, naar groen, naar blauw, naar indigo. Violet is er echter niet bij. Het is moeilijk om er een foto van te nemen, maar ik heb er eentje een beetje aangepast waardoor je het beter kan zien.
Hoe komt het dat je dat spectrum kan zien? En waarom is violet er niet bij?
Het spectrum dat je ziet is afkomstig van het feit dat de atmosfeer een verschillenden transmissie (doorlaatbaarheid) en dispersie (vertrooiing) heeft voor verschillende golflengten of kleuren licht.
Als de zon hoog staan schijnt ze door veel minder atmosfeer dan als ze laag aan de hemel staat. Rood licht heeft de eigenschap om het verst door te dringen in de atmosfeer. De andere kleuren verstrooien eerder, d.w.z. ze weerkaatsen in alle richtingen. Blauw licht verstrooit het makkelijkst. Daarom is overdag de lucht blauw. Maar als de zon lager en lager komt zullen achtereenvolgens ook groen, geen, oranje meer en meer verstrooien.
Het spectrum dat je ziet toont die volgorde. Het diep blauwe licht eerst, en dat volgenden de andere kleuren in dezelfde volgorde als ze in de regenboog staan.
De kleurscheiding is veel minder scherp dan in een echte regenboog. Daarom denk ik dat jouw foto is een beetje getruceerd is omdat er een groene band in voorkomt; in het echt is er geen of haast geen groene band. het groen is sterk gemengd met blauw geel en oranje en is eerder "wit".
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken