Kan men de immuniteit stimuleren (aangepaste voeding?). Zijn bepaalde eenvoudige behandelingen (zoals talkpoeder, isobetadine, azijnzuur) nuttig of juist niet? Verdwijnen genitale wratten uiteindelijk - na 1 à 2 jaar - vanzelf (meestal of soms?) is laserbehandeling effectiever dan imiquimod/fluoruracil?
Beste,
Genitale wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV) welke zich in de cellen nestelen om pas op een later tijdstip voor letsels te zorgen. De meeste infecties blijven dus bestaan zonder dat er een letsel (wrat) te zien is. Voor het lichaam is het virus dat zich in de cel bevindt niet op te sporen, wat dus ook betekent dat het lichaam geen afweer kan voorzien. Je immuniteit verbeteren lijkt dus ook weinig effect te zullen hebben op het wratvirus zelf. Bij patiënten met een immuunstoornis zijn er echter meer infecties en letsels omdat het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen de cellen kan binnendringen. Je immuniteit verbeteren zou dus kunnen zorgen voor een betere bescherming tegen nieuwe infecties. De cellen die al besmet zijn blijven onaangeroerd. Aangepaste voeding is tot op heden niet nuttig gebleken om de infectie te verminderen. Stoppen met roken lijkt wel een effect te hebben, gezien dat je immuniteit zal verbeteren.
Eenvoudige behandeling kunnen soms helpen, maar zijn enkel gericht tegen de letsels, voor het virus in de cel bestaan geen behandelingen. Behandelingen met talkpoeder kunnen een allergische reactie opwekken en isobetadine is enkel ontsmettend.
Genitale wratten zullen uiteindelijk verdwijnen als de geïnfecteerde cellen verdwenen zijn en als er geen nieuwe besmetting optreedt. Het probleem met een laserbehandeling is dat het vaak als alternatief wordt voorgesteld van imiquimod (Aldara) of epigallocatechinegallat (Veregen). Die zalven zorgen voor een stimulatie van je eigen afweer en zullen de kans op herval verkleinen. De beste behandeling is dus een doorgedreven behandeling met Aldara of Veregen om de kans op herval zo klein mogelijk te maken. Als de letsels niet meer groeien kun je dan eventueel kiezen voor laserbehandeling. In de fase dat de lestels nog groeien is de kans op herval erg groot na laserbehandeling.
In bijlage een link naar een brochure die ik mee heb geschreven.
Met vriendelijke groeten,
Geachte dr Verguts, dank voor uw antwoord. Ik heb de brochure gelezen en vind ze heel gedetailleerd en interessant. Niemand heeft een glazen bol maar zou het kunnen dat de kans op terugkeer van wratten na een symptoomloze periode van 4 tot 6 maanden redelijk gering is (10-20%). Zou het geen optie zijn om een 'light"variant van aldara te gebruiken of een kleinere hoeveelheid aldara te gebruiken op de plaatsen van de oorspronkelijke letsels om recidieven te vermijden (gezien de bijwerkingen van gewone aldara vaak vervelend zijn) Ik ben niet-roker, niet HIV positief, neem geen medicatie, de besmetting was een gevolg van een éénmalig contact (dus geen reeks onveilige contacten), ik neem aan dat dit bijdraagt tot een betere prognose op grond van een meer beperkte 'virus load"?
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Gynaecologie-verloskunde