Waarom is blauw licht schadelijk voor je ogen?

Kevin, 15 jaar
21 januari 2017

En waarom is de blauwe kleur van de hemel of bijvoorbeeld een stoel dan niet schadelijk?

Antwoord

Beste Kevin,

Licht afkomstig van de zon bestaat uit veel verschillende deeltjes (fotonen) die andere hoeveelheden energie met zich meedragen. Tevens hebben de verschillende deeltjes ook andere eigenschappen en trillen ze anders (andere golflengten). Onze ogen zijn in staat om licht te zien met welbepaalde golflengtes en alles wat buiten dat gebied valt kunnen we niet zien. De kortere golflengtes in het blauwe deel van het zichtbare licht vormen de bovengrens van wat we kunnen zien (het eindigt met violet). De ondergrens met de langere golflengtes zien we als rood. Het licht met een kortere golflengte dan violet noemen we ultraviolet (UV-licht) en het licht met een langere golflengte dan het rood noemen we infrarood (IR licht).

Het is nu net het deel van het licht in het ultraviolette spectrum dat schadelijk is voor de huid en voor de ogen. Het draagt veel energie met zich mee in een golflengte die in de cellen kan binnendringen. De energie in die golflengte wordt opgenomen door de cellen en geeft beschadiging van de cel. Het zorgt ook dat onze huid zich probeert te beschermen door een bruine kleur aan te maken, maar zorgt steeds voor beschadiging. Zonnebaden is dus altijd ongezond voor de huid.

De veranderingen die dat licht in de cellen van de huid en ogen veroorzaken zorgen voor het risico op ontwikkeling van huidkanker. In de ogen zorgt het bevoorbeeld voor cataract waarbij de lens troebel wordt.

Het blauwe licht dat van een stoel reflecteert bevat geen UV-stralen meer, die worden namelijk niet weerkaatst. Je hebt dan enkel nog het zichtbare (gezonde) deel van het licht dat je ogen bereikt. Ook de atmosfeer neemt al veel van de schadelijke UV straling weg en dus is de blauwe lucht zelf minder schadelijk om naar te kijken, maar toch zit er nog wat UV straling dus. Dit is ook het geval als de zon niet rechtstreeks schijnt, bvb achter de wolken.

 

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be