Als een zwart gat eigenlijk een vaste massa is waarom noemen wij het dan een gat?

Evertje, 51 jaar
1 juli 2008

Daarnaast, als twee zwarte gaten elkaar aantrekken en tot één dichte massa worden, hoe gaat dat en waarom spreekt men over de zuigkracht? Als twee zwarte gaten kunnen samensmelten, krijg je dan één groot zwart gat en waar komt de zuigkracht dan vandaan?
Heeft dat ook iets uit te staan met zwaartekracht, als een ster dus steeds kleiner wordt en uiteindelijk een kleine zwarte dichte massa is, hoe komt het dan dat wij over een gat praten en als het alles naar binnen zuigt waar gaat dat dan naar toe?
In een eerdere vraag heb ik gelezen dat het een massa wordt en dus geen gat,vandaar de vraag hoe het dan kan dat alles wat in dat gat zijn buurt komt, naar binnen wordt gezogen?

Antwoord

Op vele plaatsen wordt uitgelegd wat een zwart gat is.
Er zit dus wel degelijk massa (meestal zelfs zeer veel) in een zwart gat. Een zwart gat wordt geen massa, het is massa, en heeft er alle eigenschappen van. Dat wil echter niet zeggen dat er geen plaats meer is. Er is altijd plaats genoeg omdat het gat steeds groter wordt, naarmate er meer massa bijkomt.
De zwaartekracht van de massa in het zwarte gat, blijft aantrekken en dat is dus de 'zuigkracht'.
De benaming 'zwart gat' (black hole) is een beschrijving, niet te interpreteren als een gat in een muur of zoiets. Het komt van het feit dat de massa die erin zit, zo hevig aantrekt, dat zelfs licht (met een snelheid van 300000km/s) er niet meer uit kan ontsnappen. Als we konden kijken in de richting van zo een 'ding', zag je dus helemaal niets. Het lijkt op een 'zwart gat' tussen de sterren en de rest van het heelal in de hemelachtergrond. Vandaar de benaming.

Reacties op dit antwoord

  • 04/07/2008 - Evertje (vraagsteller)

    De vraag wat er naar binnen wordt gezogen en waar dat blijft. Of het moet zo worden bedoeld, dat alles wat naar binnen gaat ook massa wordt en dat het inderdaad een zachte substantie is met een hoge dichtheid die aantrekkingskracht uitoefent? Als dit hierboven bedoeld wordt, dan heb ik het begrepen, Blijft voor mij 1 vraag over: verdwijnt licht daar dan ook in en word dat dan ook omgezet naar massa? Maar in ieder geval bedankt, ik begrijp het nu toch iets beter.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be