Kunnen mensen dieren besmetten?

Randy, 20 jaar
12 januari 2017

Mensen kunnen een besmettelijke ziekte hebben. Het kan zelfs zijn dat mensen die ziekte krijgen van dieren (vogelgriep bijvoorbeeld). Maar kunnen mensen ook hun huisdieren besmetten met de ziekte die ze hebben?

Antwoord

Er zijn inderdaad heel wat infectieziekten die overgedragen kunnen worden tussen mensen en dieren. Ziektes die van dieren naar mensen kunnen overgaan worden zoönosen genoemd. Deze overdracht kan gebeuren door rechtstreeks contact tussen de dieren en de mensen (verzorgen, aaien, ...) of onrechtstreeks contact met plaatsen waar dieren aanwezig geweest zijn of waar dierlijke resten (bijv. mest) aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn Toxoplasmose, Salmonella, ..... De overdracht kan ook gebeuren door het consumeren van dierlijke producten (vlees, melk, honing,...) voorbeelden hiervan zijn E.coli, Salmonella, Campylobacter,....

Alhoewel minder beschreven, is de overdracht van infectieziekten van mensen naar dieren ook mogelijk (ten slotte is in biologische termen de mens ook maar een specifieke soort zoogdier) en worden antropozoönose genoemd. Ook deze kunnen op rechtstreekse of onrechtstreekse manier overgedragen worden. Typische voorbeelden van antropozoönose zijn Staphylococcen infecties die bijvoorbeeld van de mens naar het paard kunnen overgaan.

Reacties op dit antwoord

  • 25/01/2017 - Randy (vraagsteller)

    Alvast bedankt voor uw volledige uitleg! Dit seizoen kampt mijn heel gezin met de typische griep. Wij hebben echter twee katjes (6 maanden oud). Wat is de kans dat zij de griep overkrijgen?

  • 25/01/2017 - Jeroen (wetenschapper)

    deze kans is uitermate klein of zelf onbestaande. De influenza virussen dei griep veroorzaken bij de mens kunnen in uitzonderlijke gevallen worden overgedragen naar dieren maar dit is tot op heden nog maar enkel beschreven voor paarden en varkens. Voor zover ik weet is dit nog nooit beschreven voor katten.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof Jeroen Dewulf

Epidemiologie van dierziekten. Bestrijding en controle van epidemische dierziekten, epidemiologie van antibioticumresistentie bij dieren, epidemiologie van zoonotische dierziekten

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw