Dag Elodie,
Omdat de uil vooral 's nachts leeft, moet hij extra goed kunnen zien. Daarom staan zijn ogen aan de voorkant van zijn afgeplatte kop. Hij ziet dan eigenlijk zoals wij: doordat de twee ogen naar voor kijken, ziet hij een driedimensioneel beeld. Dat is voor hem zeer belangrijk aangezien hij dan ook een dieptebeeld heeft.
Hij heeft dan wel een zeer goed zicht voor hem, maar het nadeel is dat hij niks ziet van wat er naast en achter hem gebeurt. Dit heeft de natuur opgelost door ervoor te zorgen dat de uil zijn hoofd zeer ver kan ronddraaien. Zo ziet hij zeer goed in alle richtingen: hij vindt eten én ziet makkelijk wat er rond hem gebeurt waardoor hij veilig is.
Waarom kunnen wij ons hoofd dan niet zo ver draaien zoals de uil? Wel, dat ligt aan de bouw van de bovenste wervels en de onderkant van de schedel. Bij de uil is deze zo opgebouwd dat dit een gewricht is dat een beetje lijkt op een schouder: je arm kan ook alle kanten uit draaien! Het hoofd van de uil dus ook.
Veel leerplezier!
Christine
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.