Hoe is de eenheid graden voor hoeken ontstaan?

Willem, 18 jaar
13 december 2016

Waarom drukken we hoeken uit in graden? Of m.a.w. waarom zeggen wij dat bijv. een rechte hoek 90 graden heeft en geen 60, ik zeg maar iets, citroenen?

Antwoord

Beste Willem,

 

Dat is een vraag waarop het antwoord niet eenduidig bepaald is. Vast staat wel dat het komt van het zestigdelig stelsel dat gebruikt werd door de Egyptenaren, die het overnamen van de Babyoniërs, die het op hun beurt overnamen van Sumeriërs. Je kan dit allemaal nalezen op internet door eens te googelen. Over de vraag waarom het zestigdelig stelsel werd gebruikt door de Sumeriërs is er echter wel twijfel. Dit kan je allemaal lezen in het artikel dat je vindt onder de link http://www.math.tamu.edu/~dallen/masters/egypt_babylon/babylon.pdf.

 

Persoonlijk denk ik dat de eerste reden gegeven op pagina 7 van dat document de meest logische en doorslaggevende is geweest. Namelijk, er zijn ongeveer 360 dagen in een jaar, en voorgesteld op een cirkel levert de straal van de cirkel een zesde op daarvan, dus 60. De 360 dagen voorgesteld op de cirkel geven op een natuurlijk manier aanleiding tot het indelen in 360 graden. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat wiskunde toen het meest werd gebruikt voor metingen, waaronder dus tijdsmetingen. Je zal ook lezen dat 60 deelbaar is door 2,3,4,5,6, en dus handig zou zijn als basis, wat wellicht inderdaad ook zal meegespeeld hebben. Dus feitelijk kan het ook andersom zijn en is het 60-delig stelsel mogelijks een gevolg van de 360 graden in een crikel.

 

En dus de 90 graden voor de rechte hoek komt van een vierde van de 360 graden voor een ganse cirkel. Waarom het woord "graad" zou je aan een taalkundige moeten vragen. Op wikipedia kan je lezen dat wiskundig een graad de boog betekent die de zon aflegt op 1 dag, dus inderdaad 1/360ste van een volledige cirkelboog. Hoe dat woord ontstaan is, weet ik niet. Zal wel van het latijn komen, via het franse "degrée". Dus zeker niet van "citron". 

 

Vriendelijke groeten,

– Hendrik Van Maldeghem

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be