Waarom en wanneer is de Belgische vlag 'gedraaid'?

Valentijn, 22 jaar
11 november 2016

In 1830 was de Belgische vlag 90° gedraaid ten opzichte van nu. Hoe komt het dat deze vlag nu gedraaid is en wanneer gebeurde dit?

Antwoord

Beide varianten werden vanaf 1831 naast elkaar gebruikt, tot na enkele jaren de verticale variant het populairst werd.

Waarom, is moeilijk te zeggen. Het belangrijkste argument is dat het kon, omdat er geen officiële instructies waren over de volgorde of de richting van de banen.

  • op 26 augustus 1830 werd de eerste vlag gemaakt, van boven naar onder rood-geel-zwart.
  • op 23 januari 1831 nam de grondwet in art. 193 de kleuren in die volgorde op als een (magere) beschrijving van de nationale vlag.

Andere argumenten om de vlag een kwartslag te draaien:

  • een praktisch onderscheid met de eveneens horizontale Nederlandse vlag, met wie het jonge land tot 1839 op voet van oorlog bleef. Ook de mislukte Verenigde Nederlandse Staten van 1790 hadden een sterk gelijkende vlag (rood-zwart-geel) waaraan men liever niet werd herinnerd.
  • esthetisch en heraldisch hoort een donkere band altijd aan de vlaggenmast: de horizontale zwarte band aan de onderkant lijkt het geheel optisch naar beneden te trekken.

Is de huidige Belgische dan verkeerd of zelfs ongrondwettelijk? Niet echt, omdat de grondwet gewoon te vaag is over richting of volgorde. In 1992 lanceerde kamerlid Louis Standaert een voorstel om tenminste de volgorde te veranderen in het logischer zwart-geel-rood, maar dat werd toen 'afgewimpeld'...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be