Welke kever is dit?

Marjan, 45 jaar
3 augustus 2016

Op vakantie in Duitsland kwamen wij deze kever tegen. Ik kan nergens vinden wat dit voor kever is.

Antwoord

Beste Marjan,

dit is allicht een aaskever, familie Silphidae (aaskevers). Binnen de familie van de aaskevers komt een bijzonder geslacht van kevers voor, nl. de doodgravers (Nicrophorus).

Typisch voor de groep van de doodgravers, maar dit geldt eveneens voor de groep van de mestkevers, is het voorkomen van mijten op de dekschilden; dit is duidelijk te zien op jouw foto. En het is juist door de aanwezigheid van deze mijten dat de volledige dekschildtekening, nodig voor een juiste identificatie, niet volledig zichtbaar is. Op basis van de oranje vlekken achteraan op de dekschilden die niet doorlopen tot aan de dekschildnaad zou ik gaan voor de soort Nicrophorus vespilloides, de gewone doodgraver.

De mijten (allicht een Poecilochirus soort) gebruiken de kevers als een soort van transportmiddel om grotere afstanden te kunnen afleggen. Eenmaal de kever bij een karkas (bv. dode muis of vogel) aanbelandt verlaten de mijten de kever en beginnen zelf voedsel te zoeken. Deze mijten voeden zich met vliegeneitjes op het afgestorven dier; de aaskevers zelf voeden zich met het aas en met de vliegenmaden op het aas.

Mijt en kever leven hier in symbiose: de kever zorgt voor het transport van de mijten, de mijten voeden zich met de eitjes van de voor de doodgraver concurrerende vliegen.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw