Hoe snel kan een vlieg vliegen?

Ineke, 35 jaar
10 juli 2016

Wij deden onlangs mee aan een loopwedstrijd en werden op sommige plaatsen (in de natuur) achtervolgd door vliegen. We liepen ongeveer 10km/u en konden de vliegen toch niet van ons afschudden. Hoe snel moeten we lopen om sneller te zijn dan de vliegen?

Antwoord

Beste Ineke,

de snelheid waarmee insecten vliegen is afhankelijk van de soort. Onze klassieke huisvlieg Musca domestica kan tot 7,2 km/uur vliegen, veel sneller bv. dan een mug (2 km/uur).

Maar er zijn ook nog andere vliegensoorten, bv. de bloedzuigende dazen (familie Tabanidae) die hinderlijk kunnen zijn voor mens en dier. Ik vermoed dat jullie door een soort daas werden achtervolgd. Deze zijn het meest actief in de namiddag, komen vaak voor in de buurt van weiden en bossen, vooral als er paarden, runderen en water in de buurt zijn. Dazen worden o.a. aangetrokken door zweet, zijn redelijk agressief en bijten snel. Ze kunnen je hardnekkig achtervolgen en vliegen wel 25 km/u. Er zijn verschillende soorten dazen, zoals de paardenvlieg, de runderdaas, de regendaas enz.

Een van die dazen, Hybomitra hinei, kan volgens de literatuur een topsnelheid van 145 km/uur halen; dit wordt tot nu toe aanzien als het snelheidsrecord bij de insecten. Het is hoogst waarschijnlijk dat de snelste vliegers onder de insecten bij de Odonata (libellen) en bij de Diptera (vliegen) moeten gezocht worden.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw